Çocuk diş hekimliği ( Pedodonti )
Doğumdan ergenlik döneminin sonuna kadar geçen dönemde ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunları inceleyen ve bunlara çözüm getiren bir bilim dalıdır. Diş hekimliğinde pedodonti olarak tanımlanır. Çocukların süt dişlerinin çıkmaya başlamasıyla birlikte kalıcı dişlerin çıkmasına kadar geçen sürede diş sistemi de farklı dönemlerden geçer. Bu geçen sürede diş sürme bozukluklarının takip edilmesi ve bunların önlenmesi, süt dişleri ve kalıcı dişlerde olan çürüklerde tedavi uygulanması, erken diş çekimi sonucunda oluşacak dişsiz alanların bozulmaması için farklı apareyler uygulanarak korunması, dişsiz doğan çocuklarda protezlerin uygulanması gibi farklı uygulamaları içine alan bir bilim dalıdır.
Çocukların ağız ve diş sağlığının mükemmel olması, 6 ayda bir düzenli yapılan diş hekimi kontrolü ile sağlanabilir. Bu kontroller sırasında ağız ve diş sağlığını tehdit eden her türlü sorun tespit edilebilir. Burada önemli olan bu sorunların erken teşhisi ve tedavisidir. Çocuk hastada erken teşhis çocuğun fiziksel ve duygusal gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.
Çocuk diş hekimleri çocukların ilk dişleri çıktığı andan itibaren (6-8 aylık bebeklerde) gazlı bezle temizlik yapılmaya başlanmasını önerirler. 2,5 -4 yas arası süt dişli çocuklarda tükürme refleksi gelişmediği için günde iki kere macunsuz fırçalamakta fayda vardır. 4 yaşından itibaren ise fluorlu diş macunu ile dişleri fırçalamamız gerekir. Yemek sonrası mutlaka çocuğun dişleri fırçalanmalı ya da fırçalanamayacaksa su ile ağız çalkalanmalı ve şekersiz veya ksilitol içeren sakızlar 3 dk süre ile çiğnetilmelidir.
Genel ilgi alanı çocuklar olan pedodonti bilim dalının kapsadığı konular aşağıda belirtilmiştir.
- Süt dişleri ve kalıcı dişlerdeki kanal tadavisi
- Diş Çekimi
- Çocuklarda görülen diş kırılmalarının tedavilerinde
- Dişlerde oluşan renklenmelerin
- Fissür örtücü uygulamaları
- Kron Kaplamaları
- Flor uygulamaları
- Bruksizm tedavisi